Načítavam, čakajte prosím ...

Projekt realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje

KOŇAK

KOŇAK

KOŇAK je najušlachtilejším destilátom na svete. Je to vlastne vínne brandy, ktoré sa ale vyrába iba na presne vymedzenom území vo Francúzsku, v oblasti Cognac. Tento región má špecifické podmienky pre pestovanie hrozna, ako napríklad blízkosť Atlantického oceánu, vysoký podiel kriedy v pôde, alebo priemernú ročnú teplotu okolo 13°C. Je rozdelený na 6 podoblastí: GRANDE CHAMPAGNE, PETITE CHAMPAGNE, BORDERIES, FINS BOIS, BONS BOIS a BOIS ORDINAIRES. Najviac cenenými sú prvé dve a práve „eaux-de-vie“ (voda života) z nich sa používa pri výrobe tých najlepších koňakov.

Pravý francúzsky koňak sa vyrába dvojitou destiláciou v tradičných destilačných prístrojoch, ktoré nazývame alambic. Hneď ako víno skvasí, začne sa s pálením. Destilácia prebieha nepretržite, pretože musí byť ukončená do 31. marca nasledujúceho roku po zbere hrozna. Aj hrozno dáva koňakom ich nezameniteľný charakter. Naviac pestovanými odrodami sú Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard.
Aby sme tento vínny destilát mohli nazvať koňakom, musí zrieť minimálne 2 roky vo francúzskych dubových sudoch o maximálnom objeme 350 litrov. Na výrobu sudov sa používajú duby z oblasti Limousine a Troncais. Tie rastú aj vyše 100 rokov a tiež majú svoje špecifické vlastnosti, ktoré ich odlišujú od dubov z iných oblastí, alebo krajín.
Pomalé zrenie, pomalá oxidácia z destilátu odstraňuje ostré tóny a zjemňuje ho. Hovoríme o anjelskej dani, keď sa časť destilátu počas zrenia zo sudov odparí. V Cognac-u je to 2 až 3 % ročne. Takto koňak môže v sude stráviť aj niekoľko desiatok rokov. Tie najstaršie koňaky časom už ďaľším pobytom v sude nemajú čo získať a tak ich prelejú do sklenených demižónov.
Teraz pivničný majster pristupuje k miešaniu. Koňaky z rôznych oblastí a v rôznom veku spája k dokonalosti. Označením na fľaši nám hovorí, aký najmladší koňak v zmesi použil.
Najčastejšie sa stretávame s označeniami:
VS - Very Special (najmladší koňak v zmesi zreje minimálne 2 roky)
VSOP - Very Superior Old Pale ( minimálne 4 roky)
XO - Extra Old ( minimálne zrenie je stanovené na 10 rokov)

Mnohí výrobcovia však tieto minimálne hodnoty pre zrenie vysoko prekračujú.

Rád by som vám prezradil, ako si koňak, čo najlepšie vychutnáte.
Základné pravidlo znie:
Koňak by sa mal piť z čistého pohára tulipánového tvaru, pri izbovej teplote a môžeme si ho jemne zahriať v dlani.
Iba v takomto pohári (napr. napoleonka) sa nám najlepšie rozvinú všetky arómy. Neodporúčam zahrievať pohár nad plameňom, alebo horúcou vodou, pretože nám tie najjemnejšie kvetinové a ovocné arómy rýchlo vyprchajú a my nebudeme mať to potešenie užiť si ich. Najlepšie koňaky sú často cenené práve pre svoje jemné a komplexné vône.
A čo koňak s ľadom? Tu musím povedať, že s meniacou sa dobou, sa čaraz viac stretávam so servisom prevažne mladých koňakov ( VS, VSOP ) spôsobom „on the rocks“ - na ľade, alebo v koktailoch. Mladé koňaky sa niekomu môžu zdať ostrejšie a kocka ľadu dokáže obrúsiť tento vnem. No nezabúdajme, že pridaním ľadu a zachladením prídeme aj o arómu.
Vyskúšajte si rôzne spôsoby a vyberte si ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Vychutnávanie si koňaku nemá byť o obmedzeniach, ale o hľadaní toho správneho spôsobu. Aj tu platí, koľko ľudí, toľko chutí...

No a na záver vám ešte predstavím veľkú štvorku, štyri najznámejšie koňakové domy, ktoré celosvetovo predávajú najviac koňaku... HENNESSY * MARTELL * RÉMY MARTIN * COURVOISIER

HENNESSY COGNAC

V roku 1765 prichádza írsky dôstojník Richard Hennessy do mestečka Cognac a zakladá spoločnosť.
Dnes, po viac ako 250-tich rokoch je HENNESSY najväčším koňakovým domom s najobľúbenejším koňakom na svete. Jeho koňaky sú veľmi komplexné, s nádherne vybalansovanými plnými tónmi kvetov, ovocia a dubového dreva. Maurice Hennessy, pravnuk zakladateľa, ako prvý systematicky klasifikoval kvalitu koňakov hviezdičkami (napr. 3-hviezdičkový koňak, dnešné VS) a bol aj tvorcom vôbec prvého koňaku X.O (1870), ktorý sa stal referenciou aj pre ostatných výrobcov. Hennessy X.O je dodnes symbolom kvality a luxusu. Od svojho vzniku sa značka rozšírila na päť kontinentov a stala sa ikonou elegancie tej najvyššej kvality.

MARTELL

MARTELL je druhým najpredávanejším koňakom na svete. Zároveň patrí medzi najstarších výrobcov, keďže jeho počiatky siahajú až do roku 1715. Jeho koňaky sú odkazom na bohatú históriu, precíznosť a odborné znalosti. Do destilácie vstupujú prefiltrované vína a tak je ich „eaux-de-vie“ mimoriadne jemné a suché.
Líšia sa aj tým, že vo svojich koňakoch majú veľké zastúpenie aj vínne destiláty z oblasti Borderies. Tá koňakom pridáva na ovocnosti a bohatých kvetinových tónoch.
Tri piliere, na ktoré sa odvoláva značka a ktoré do značnej miery charakterizujú koňaky Martell sú:
zložitosť, vyváženosť a elegancia. Značka Martell patrí do portfólia nadnárodnej spoločnosti Pernod Ricard.

RÉMY MARTIN

 

Ďaľší koňakový dom z tzv. „veľkej štvorky“. Značka RÉMY MARTIN je celosvetove známa hlavne svojím ikonickým VSOP koňakom v matnej zelenej fľaši. V skutku ide o veľmi vydarený koňak, ktorý nesie označenie FINE CHAMPAGNE. To znamená, že sa jedná o zmes rôzne starých „eaux-de-vie“ iba z regiónov Grande Champagne a Petite Champagne, pričom z Grande Champagne musí byť najmenej 50% koňaku. Hlavným mottom značky, ktorá bola založená v roku 1724 je „tradícia a inovácia“

A nedá mi nespomenúť legendu medzi koňakmi – Rémy Martin Louis XIII. - unikátnu zmes koňakov iba z oblasti Grande Champagne, z ktorých niektoré sú až 100 rokov staré!

COURVOISIER

Firma, ktorá má dnes sídlo v Jarnacu, v srdci regiónu Cognac, začínala písať svoju históriu na predmestí Paríža, v Bercy. COURVOISIER je delikátnou zmesou umenia a vedy, kombinuje staré techniky s novými technológiami.
Je tým koňakom, ktorý si obľúbil cisár Napoleon a áno, je tým koňakom, ktorým si pripíjali v roku 1889 pri slávnostnom otváraní Eiffelovej veže. Courvoisier svoje vína pred destiláciou nefiltruje, čo vo výsledku koňakom pridáva na ovocnej plnosti. Ich jemné a hladké chute sú vysledkom miešania „eaux-de-vie“ iba z prvých štyroch oblastí: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies a Fins Bois.

Rasťo KUBO Kubáň

 barman – sommelier
- lektor barmanských kurzov SkBA (Slovak Bartenders Association - IBA member) - spolumajiteľ barovej agentúry BAR SERVIS, s.r.o.

 

Rasto Kubo Kuban

... s barmanstvom začal už v roku 1995 a venuje sa mu dodnes. Stále vymýšľa nové drinky a snaží sa pre hosťa spraviť maximum. Uspel na viacerých barmanských súťažiach na Slovensku a v zahraničí, ale jeho najväčším úspechom je titul majstra sveta z dánskej Kodane.
/ IBA WORLD CHAMPION 2017 – bartender ́s choice category /

V súčasnosti sa venuje aj školiacim programom a poradenstvu. Môžete ho stretnúť na rôznych firemných akciách, koktailových párty, alebo ochutnávkach kvalitného alkoholu.
Je ambasádorom viacerých známych značiek, ako napríklad Hennessy, Moët & Chandon, Bacardi, Glenmorangie, Jack Daniel ́s, ... atď.
Organizuje barmanské kurzy a motivuje iných, aby im barmanstvo prinášalo radosť.