Načítavam, čakajte prosím ...

Projekt realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje

GIN

História ginu sa neodmysliteľne spája s Holandskom. O liečivých účinkoch borievky infuzovanej v alkohole vedeli už v 11. storočí mnísi, ktorí tak vyrábali rôzne tinktúry a elixíry. Z Amsterdamských archívov je ďalej jasné, že si miestni obyvatelia obilné pálenky radi osladzovali a ochucovali borievkou. To sa písal rok 1492. Skutočný predchodca ginu sa však objavuje až v 16. storočí. Často sa spomína Dr. Sylvius, ktorý experimentoval s obilným destilátom a bobuľami borievky. Snažil sa vynájsť liek na bolesť, ale aj na zažívacie problémy a diuretikum. Tento liek predával pod názvom genova. Pri histórii ginu a jeho predchodcovi geneveru nemôžme nespomenúť mestá Amsterdam a Rotterdam,lebo práve v týchto známych prístavoch sa čulo obchodovalo s obilým, ovocím a rôznymi exotickými koreninami, ktoré aj dnes pri výrobe ginu nutne potrebujeme.

GIN je obvykle obilný destilát s výraznou chuťou po borievke a iných prísadách (botanicals). Tie sú pri opakovanej destilácii jeho hlavnou zložkou. Najčastejšie sa pri výrobe spomínajú botanicals, ako borievka, koriander, archangelika, škoricová kôra, sladké drievko, rôzne citrusové kôry a mnohé exotické koreniny a bylinky.

Za otca všetkých ginov sa považuje Genever (alebo jenever, holland gin) vyrobený destiláciou sladového vína. A kedže výsledný produkt nebol chutný, tak sa k nemu pridával cukor a rôzne bylinky. Hlavnou zložkou boli samozrejme borievky (franc. genévrier) a tak vznikol názov genever. So zdokonalovaním sa výrobných techník a postupov sa zvyšovala aj kvalita ginov.
Koncom 19. storočia tak bol vo svete populárny tzv. Old Tom Gin. Tento gin si spájame s rozvojom koktailovej kultúry a množstvom známych miešaných drinkov. Jednalo sa o suchší a menej sladký produkt. No a nakoniec tu máme gin typu London Dry. Dnes je to najviac zastúpený gin na trhu. Je to suchý gin a pri jeho výrobe sa nesmie pridávať cukor!

Ako som už spomínal, gin sa vyrába opakovanou destiláciou s pridaním borievky a rôznych iných prísad. Poznáme dva spôsoby, ako to prebieha. Prvým je stepping, čiže niekoľkohodinová macerácia botanicals v obilnom liehu a následná destilácia. Pri nej sa extrahujú všetky látky a oleje a tým ochutia a aromatizujú výsledný produkt. Druhým, šetrnejším spôsobom je racking (parná infúzia), čiže vybrané botanicals sa pri destilácii nevaria v destiláte, ale umiestňujú sa do medených košov a do destilácie sa zapoja tak, aby cez ne prechádzali iba horúce alkoholové výpary. Tie takto do seba absorbujú všetky potrebné látky a vo výsledku ochutia a aromatizujú gin. Niektorí výrobcovia používajú oba spôsoby a rôzne ich kombinujú.

Dnes máme na trhu aj rôzne ochutené giny. Je to odpoveď na dopyt a zmenu chutí konzumentov. Giny sa následne po destilácii ochucujú a ofarbujú prírodnými extraktni a esenciami. Najrozšírenejšou skupinou sú tzv. pink giny. Tie nesú v sebe chute jahôd, malín, alebo iného bobuľového ovocia

BOMBAY SAPPHIRE

gin bombay sapphire

Hovorí sa o ňom, ako o prvom super prémiovom gine na svete. Neprehliadnuteľná modrá fľaša inšpirovaná 182 - karátovým zafírom „Star Of Bombay“ zo Srí Lanky v sebe ukrýva neuveriteľne jemný a vyvážený gin. Jeho receptúra siaha do roku 1761 a je kombináciou prvotriedneho škótskeho obilia a desiatich ručne vyberaných exotických prísad a bylín. Unikátny spôsob destilácie nazývaný parná infúzia, pri ktorom iba horúce alkoholové výpary prechádzajú vybranými botanicals mu dávajú nezameniteľný charakter. Ten ho priamo predurčuje k príprave lahodného a sviežeho gin tonicu.

 

HENDRICK'S GIN

gin hendrickś

Hendrick ́s gin bol vytvorený liehovarníkom L. Gracie v roku 1999. Vyrába sa v škótskej pálenici The Girvan v 500 litrových dávkach. To, čo ho odlišuje od ostatných ginov je použitie extraktu z uhoriek a lupeňov ruží. Ten sa pridáva po základnej destilácii, ktorá je kombináciou tradičnejšej, pri ktorej sú ingrediencie cez noc ponorené v liehu a novšej, kde sa pri destilácii používajú iba horúce výpary. Odvážny gin v krásnej lekárenskej fľaši si našiel svoje miesto v baroch po celom svete.

BEEFEATER

Tradičný a ikonický anglický gin. Botanické postupy a proces destilácie sa prakticky nezmenili. Prírodné botanicals, medzi inými aj kôra zo sevillských pomarančov, sú na 24 hodín ponorené do obilného liehu a následne destilované. Vo vôni je výrane cítiť borievku a citrusy. V chuti zas pomaranč a koriander.
Najviac oceňovaný gin na svete stále prichádza s novými príchuťami a reaguje tak na trendy modernej doby.

MONKEY 47

Monkey 47 je príbehom ginu zo Schwarzwaldského lesa. Až 47 rôznych bylín a 47% alkoholu! Môžete si myslieť, že je to veľa, že sa jednotlivé botanicals postavia proti sebe, alebo, že sila alkoholu ich prekryje. No nie je tomu tak. Je to veľmi zložitý gin, ktorý nás zakaždým prekvapí novým poznaním, novou chuťou. Možno to nie je gin na každodenné popíjanie, ale neochutnať ho, bol by hriech.

Rasťo KUBO Kubáň

 barman – sommelier
- lektor barmanských kurzov SkBA (Slovak Bartenders Association - IBA member) - spolumajiteľ barovej agentúry BAR SERVIS, s.r.o.

 

Rasto Kubo Kuban

... s barmanstvom začal už v roku 1995 a venuje sa mu dodnes. Stále vymýšľa nové drinky a snaží sa pre hosťa spraviť maximum. Uspel na viacerých barmanských súťažiach na Slovensku a v zahraničí, ale jeho najväčším úspechom je titul majstra sveta z dánskej Kodane.
/ IBA WORLD CHAMPION 2017 – bartender ́s choice category /

V súčasnosti sa venuje aj školiacim programom a poradenstvu. Môžete ho stretnúť na rôznych firemných akciách, koktailových párty, alebo ochutnávkach kvalitného alkoholu.
Je ambasádorom viacerých známych značiek, ako napríklad Hennessy, Moët & Chandon, Bacardi, Glenmorangie, Jack Daniel ́s, ... atď.
Organizuje barmanské kurzy a motivuje iných, aby im barmanstvo prinášalo radosť.