Načítavam, čakajte prosím ...

Projekt realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje

VODKA

VODKA je najuniverzálnejší a najmódnejší nápoj sveta. Je neutrálna, ale silná. Môže byť ochutená. Dá sa piť na mnoho spôsobov – ako súčasť miešaného nápoja, alebo ako panák. Možeme ju chladiť, mraziť, alebo servírovať na ľade. Vieme si ju vychutnať aj pomalým usrkávaním.

Veľa ľudí tvrdí, že všetky vodky chutia rovnako a rozdiely medzi nimi sú minimálne. Preto by som vám ju rád predstavil a poodhalil jej tajomstvo.

VODKA sa pravdepodobne prvý krát vydestilovala v 14. storočí niekde vo východnej Európe. Často sa spomína Poľsko a Rusko. Dnes sa vyrába po celom svete a patrí k najobľúbenejším destilátom. Medzi najpredávanejšie značky patria SMIRNOFF, ABSOLUT, RUSSIAN STANDART, ale aj GREY GOOSE, či FINLANDIA.

Ako sa vyrába vodka? Bežne sa vyrába z obilia, zemiakov a melasy. Čím kvalitnejšie vstupné suroviny, tým kvalitnejšia (rozumej drahšia) je VODKA. Veľký vplyv na výsledný produkt má aj voda, ktorou sa destilát narieďuje. Niektorí jej pripisujú až 60% vlastností vodky ! Základným predpokladom tak je jej čistota. Môže to byť voda upravená, ale uprednostňuje sa čistá pramenitá. Rokmi sa stalo módou destilovať vodku do čo najväčšej čistoty či už klasickou kotlíkovou, alebo mnohonásobnou, kolónovou destiláciou (etter destillere :-)
V skutočnosti jej to pridáva na sile, no oberá ju to o chuťový profil. Aj tu sa prístup jednotlivých výrobcov odlišuje.
No a na záver sa VODKA filtruje. Či už je to drevené uhlie, bavlna, striebro, alebo platina, všetko toto má zásadný vplyv na výslednú chuť.

Takže si to zhrňme :-) ...vodky vôbec nechutia rovnako. Záleží na tom, či sa vyrábajú z pšenice, jačmeňa, alebo kukurice. Inak chutí vodka vyrobená zo zemiakov a inak vodka, kde je surovinou napríklad repná melasa.
Vieme, že dôležitá je destilácia. Čím viac produkt destilujeme, tým je neutrálnejší. No a voda, ktorou sa VODKA narieďuje (najčastejšie na 40% ) môže byť tvrdá, alebo mäkká, prírodná, alebo upravená. Keď k tomu pridáme filtráciu, ktorou sa odstraňujú rôzne nečistoty, ale aj rôzne charaktery, tak nám musí byť jasné, že vodky sa líšia.

FINLANDIA VODKA

Finlandia vodka bottles

Značka bola založená v roku 1970, takže je to pomerne mladá značka, ale nech vás to nemýli. História destilovania vodky v malej fínskej dedinke Rajamäki siaha až do roku 1888.

Vstupné suroviny ako fínsky 6-radový jačmeň, ktorý dozrieva aj na studenom severe, kde iný jačmeň nemôže rásť a čistá ľadovcová pramenitá voda, ktorá je filtrovaná cez tisíce rokov staré ľadovcové morény dávajú tejto vodke príznačnú sviežosť a ľahkú chuť. Pre svoju čistotu sa Finlandia vodka vôbec nefiltruje. Bola prvou škandinávskou vodkou predávanou v USA a dnes sa jej vo svete predá viac ako 30 mil. fliaš ročne.


ABSOLUT VODKA

Vodka Absolut Bottles

Ďaľšia škandinávska vodka, konkrétne zo Švédska je poprednou svetovou prémiovou vodkou. Hlavnou filozofiou je „one source“, teda z jedného zdroja – regiónu Ahus. Každá kvapka vody pochádza z jednej studne, pšenicu pestujú miestni poľnohospodári a aj vlastná pálenica s fľaškovňou je postavená tu. Spoločnosť tak má 100% kontrolu nad všetkými výrobnými krokmi. Patrí do portfólia nadnárodnej spoločnosti Pernod Ricard a je druhou najpredávanejšou prémiovou vodkou v celosvetovom meradle


GREY GOOSE 

Grey goose vodka

Najobľúbenejšia a najpredávanejšia ultra prémiová vodka na svete pochádza z oblasti Cognac vo Francúzsku. Áno, v tejto krajine vína a koňaku sa z jemnej ozimnej pšenice vodka Grey Goose vyrába 5 stupňovým procesom kolónovej destilácie. Jedná sa o bezlepkový destilát (gluten free). Voda použitá pri výrobe pochádza z artézskych studní v oblasti Gensac a pretože je tvrdá (obsahuje veľa vápenca), tak sa pred použitím filtruje.
Práve tieto suroviny a precízny proces výroby jej dodávajú perfektne vyváženú chuť s bohatosťou obilia.

DOUBLE CROSS 

double cross vodka

Na záver sme si nechali vodku Double Cross, ktorá odštartovala svoju cestu v USA.Dodnes je v New Yorku na Manhattane veľmi obľúbenou a vyhľadávanou. Je vyrábaná z ozimnej pšenice a jemnosť jej dodáva pramenitá voda z Vysokých Tatier, ktorá je bohatá na minerály.  Vodka je 7 krát destilovaná a 7 násobne filtrovaná, v poslednej fáze cez diamantový prach. Výnimočná kvalita zo Slovenska, zo Starej Ľubovne.

 

 

Toto je len malá ukážka rozmanitého sveta vodky. Verím, že som vás presvedčil, že vodka má čo ponúknuť, a že sa oplatí vyskúšať rôzne značky, pretože každá je iná.

Prajem vám, aby ste si našli tú svoju...

Rasťo KUBO Kubáň

 

Rasťo KUBO Kubáň

 barman – sommelier
- lektor barmanských kurzov SkBA (Slovak Bartenders Association - IBA member) - spolumajiteľ barovej agentúry BAR SERVIS, s.r.o.

 

Rasto Kubo Kuban

... s barmanstvom začal už v roku 1995 a venuje sa mu dodnes. Stále vymýšľa nové drinky a snaží sa pre hosťa spraviť maximum. Uspel na viacerých barmanských súťažiach na Slovensku a v zahraničí, ale jeho najväčším úspechom je titul majstra sveta z dánskej Kodane.
/ IBA WORLD CHAMPION 2017 – bartender ́s choice category /

V súčasnosti sa venuje aj školiacim programom a poradenstvu. Môžete ho stretnúť na rôznych firemných akciách, koktailových párty, alebo ochutnávkach kvalitného alkoholu.
Je ambasádorom viacerých známych značiek, ako napríklad Hennessy, Moët & Chandon, Bacardi, Glenmorangie, Jack Daniel ́s, ... atď.
Organizuje barmanské kurzy a motivuje iných, aby im barmanstvo prinášalo radosť.